Jak uniknąć zakażenia ptasią grypą
Środa, 19 Grudzień 2007
Główny Inspektor Sanitarny przestrzega w jaki sposób uniknąć zakażenia ptasią grypą. Przede wszystkim należy spożywać mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 stopni Celsjusza.
Należy także myć dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem, np. deski, noże i talerze. Trzeba także pamiętać, że zamrożenie mięsa nie zniszczy wirusa ptasiej grypy.
Nie należy także, bez odpowiedniego zabezpieczenia, dotykać martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu. Przede wszystkim należy dopilnować, aby nie robiły tego dzieci. Maluchy nie powinny także przebywać w miejscu, gdzie bytują zarówno dzikie, jak i hodowlane ptaki, np. ferm drobiu. Po każdym zetknięciu się z ptactwem należy myć ręce. Poza tym trzeba pamiętać, by mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi.
Główny Inspektor Sanitarny przestrzega też przez przywozem z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich. Jest to zakazane.